- Kategórie blogu
- Hračky
- Školské potreby
- Detská izba
Potreby do školy a škôlky
Hračky
Vozidlá
Oblečenie
ZÁHRADNÉ HRAČKY
Kočíky a autosedačky
Príslušenstvo a doplnky
Nábytok a dekorácie
Oslavy a večierky
Novinky
Zobraziť všetky novinkyBlog

28.02.2023
Urogynekologická fyzioterapia, t. J. Vrátenie do formy po tehotenstve a pôrode
Tehotenstvo a pôrod ponechávajú na tele veľa viditeľných zmien, ktoré sa vracajú počas puerperia a dojčenia.
Ženy sa snažia vrátiť k hmotnosti a post...
čítať celé

28.02.2023
Geometrické vzory pre malého rebela
Geometrické vzory sú elegantné.
Srší z nich jednoduchosť, no upútajú pozornosť a vyčnievajú z davu.
Túto sezónu prišli do detského šatníka.
čítať celé

28.02.2023
Biele džínsy, perfektný doplnok k letným súpravám - osvedčené štýly pre dievčatá
Biele džínsy sú klasikou, ktorá by nemala chýbať v šatníku každého batoľaťa.
Pre chlapcov je nepochybne základom mnohých štylizácií, no v prípade súp...
čítať celé
Nepremeškajte novinky, akcie a zľavy!
Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Zasielame raz za 14 dní.
28.02.2023
Jedálniček predškolákov: ako sa líši od výživy dospelých a na čo si dať obzvlášť pozor pri zostavovaní jedálnička pre dieťa
Rozšírenie sortimentu v jedálničku predškoláka nám umožní formovať stravovacie návyky batoľaťa a dodať mu celé spektrum vitamínov a minerálov potrebných pre správne fungovanie organizmu.
Na rozdiel od zdania sa strava predškoláka nemusí veľmi líšiť od stravy jeho rodičov. Deti po 3. roku môžu jesť v podstate všetko, čo jedia dospelí, ale samozrejme v zmenených pomeroch. Kľúčovou podmienkou zaradenia daného produktu do jedálnička dieťaťa je jeho akceptácia a dobrá tolerancia. To samozrejme neznamená, že máte dovolené jesť nezdravé jedlo a nadmerné množstvo sladkostí. Stravovanie malého dieťaťa by malo byť založené na nízko spracovaných, prírodných produktoch zo všetkých skupín surovín. Dnes sa zameriame na zdravých predškolákov, ktorí nemusia používať žiadne úpravy stravy.
Koľko kalórií potrebuje moje dieťa?
U detí, ktoré rýchlo rastú, nie sú kalorické potreby založené len na výdaji energie, ale aj (a možno aj predovšetkým) z toho, že sa dieťa vyvíja. Predlžovanie kostí, budovanie nových svalových vlákien, vývoj orgánov - to všetko si vyžaduje neustálu dostupnosť energie zo sacharidov a kvalitných tukov, stavebných kameňov v podobe aminokyselín nachádzajúcich sa v proteínových produktoch a všetkých druhov vitamínov a minerály, ktoré sú rovnako dôležitými prvkami stravy. Deti v predškolskom veku zvyčajne potrebujú okolo 1 000 – 1 400 kcal denne, nie je však potrebné počítať kalórie v strave dieťaťa s normálnou telesnou hmotnosťou.
Žiadna kalkulačka nedokáže presne vypočítať dennú energetickú potrebu batoľaťa, pretože sa mení každý deň v závislosti od aktivity a dokonca aj od okolitej teploty. Dieťa by si malo, pokiaľ je to možné, dávkovať porcie jedla a dojesť, keď je sýte. Ľudské telo je vybavené prirodzenými mechanizmami, ktoré regulujú hladinu hladu a sýtosti. Mali by byť determinantom množstva skonzumovanej potravy.
Len keď má dieťa podváhu alebo nadváhu, mali by sme premýšľať o tom, ako kontrolovať množstvo a kalorický obsah potravy podávanej dieťaťu. Pre zdravé deti s normálnou hmotnosťou by sme mali jednoducho poskytovať výživné jedlá bohaté na vitamíny a živiny a snažiť sa o to, aby sa regulácia príjmu energie vytvárala spontánne. Problém s nadmernou chuťou do jedla sa väčšinou netýka detí, ktoré jedia prírodné produkty. Nadmerná konzumácia sa zvyčajne spája s vysoko spracovanými výrobkami, s veľkým množstvom cukrov, tukov a aróm. Sladkosti, slané pochutiny a dokonca aj obyčajný kečup stimulujú chuť do jedla a narúšajú fyziologický mechanizmus regulácie spotrebovanej energie. Stojí za to pamätať, najmä ak na svojom dieťati pozorujeme rušivé príznaky.
Môže predškolák jesť všetky potraviny?
V podstate áno. Rozširovanie stravy bábätka trvá do ukončeného 12. mesiaca života, potom je tráviaca sústava bábätka pripravená prijímať všetky druhy potravy. Deťom sa samozrejme neodporúča podávať surové mäso, ryby, plesňový syr, huby či nápoje s obsahom kofeínu (vrátane silného kakaa). Imunitný a tráviaci systém dieťaťa sa stále vyvíja, preto by sme s takýmito výrobkami v jeho strave nemali experimentovať.
Ak chce dieťa v predškolskom veku vyskúšať sushi, vyberme si verziu s varenou alebo grilovanou rybou alebo len zeleninovú verziu. Malé množstvo kakaa alebo ľahkého čaju určite neuškodí, no musíme pamätať na to, že tieto produkty obsahujú kofeín a dokážu stimulovať nervový systém dieťaťa. Odporúča sa ich silne obmedziť alebo úplne vylúčiť, najmä v prípade detí, ktoré majú tejto energie veľa. Dobrou náhradou kakaa v detskom jedálničku je rohovník alebo svätojánska žuvačka. Klasický čaj je lepšie nahradiť vodou alebo ľahkým ovocným nálevom.
Zložkou, na ktorú si treba dávať pozor v detskej strave, je aj vláknina. Aj keď sa veľa hovorí o tom, že celozrnné výrobky sú nevyhnutné pre dobré zdravie, je dôležité mať na pamätiže vláknina z potravy znižuje vstrebávanie minerálov, ako je vápnik, zinok, horčík a železo. Ak vaše dieťa konzumuje veľa zeleniny a orechov, nemusí jesť len celozrnné pečivo a hrubé krúpy. V strave je miesto aj pre krupicu, prosový nákyp, bielu ryžu a obyčajné cestoviny. Samozrejme, už od malička sa oplatí učiť, že celozrnné produkty by mali mať v jedálničku stále miesto, no rozhodne to netreba preháňať, pretože v prípade detí môže nadbytok vlákniny škodiť a viesť k jej nedostatkom. p>
Sladká chuť v detskom jedálničku
Je úplne prirodzené, že dieťa uprednostňuje sladkú chuť. Je to spôsobené evolučnou adaptáciou dieťaťa na potešenie z pitia materského mlieka bohatého na laktózu. To je dôvod, prečo väčšina detí radšej jedáva varenú mrkvu namiesto špenátu, ovocie namiesto zeleniny a sladké raňajkové cereálie namiesto obyčajných ovsených vločiek. Či sa chuť siahnuť po sladkých výrobkoch rozvinie alebo nie, závisí len od nás. Trvalé stimulovanie chuťových pohárikov cukrom zvyšuje u dieťaťa preferenciu sladkej chutia postupne znižuje citlivosť na ňu. Preto sa oplatí dávať dieťaťu nielen sladkosti, ale aj všelijaké sladké jogurty, raňajkové cereálie s cukrom a ovocie (stačia dve porcie denne).
Svetová zdravotnícka organizácia navrhuje, aby cukry v strave nepresahovali 10 % skonzumovaných kalórií, takže pre dieťa, ktoré denne skonzumuje okolo 1000 kcal, by energia z cukrov nemala byť viac ako 100 kcal. V prepočte na biely cukor je to menej ako 25 g, čiže 5 lyžičiek. Je to veľa? Možno sa nám to tak zdá, no po rozbore etikiet mnohých potravinových výrobkov určených pre deti si to prestaneme myslieť. V 100 g väčšiny ovocných jogurtov je asi 10-15 g cukru. Vo väčšine prípadov dieťa zje všetok jogurt naraz, teda skonzumuje 100 % svojho denného povoleného množstva cukru. Ak k tomu pridáme cukor z ovocia, sladený čaj, toasty s džemom, pomarančový džús a sladké cereálie, môže sa ukázať, že cukor v strave dieťaťa je nad 50 %.
Zatiaľ čo ovocie a prírodné mliečne výrobky majú v strave predškolského veku úplne opodstatnenie a aj klasické sladkosti si v jedálničku niekoľkoročného dieťaťa nájdu svoje malé miesto, čím si vybudujete návyk piť sladké čaje alebo nápoje namiesto voda nie je veľmi dobrá. Stojí za pripomenutie, pretože stravovacie preferencie dieťaťa sú v prvých rokoch života veľmi silne formované.
Proteíny, dobrý tuk a vápnik v detskej strave
Je samozrejmé, že strava dieťaťa by mala byť pestrá a komplexná. Musí obsahovať všetky potrebné minerály a vitamíny.Aby sme dieťaťu poskytli všetko potrebné pre správne fungovanie, mali by sme sa zamerať na to, aby bol jedálniček čo najširší. Zo skúsenosti viem, že veľa detí jedáva veľmi úzku skupinu produktov a ak nájdu nejakú maškrtu, najradšej by ju jedli stále. Úlohou rodiča je dať dieťaťu možnosť vyskúšať čo najviac produktov – rôzne druhy ovocia, farebnú zeleninu podávanú v rôznych podobách (tyčinky, šaláty, šaláty, na chlebíku, v rajnici, omáčke na cestoviny), prírodné mliečne výrobky produkty (najmä fermentované), ryby, vajcia, mäso a dobré zdroje tuku by mali byť zahrnuté do stravy každý deň. Tak či onak,najdôležitejší vo výžive dieťaťa je správny prísun bielkovín, vápnika a rozumný výber tukov v strave.
Proteín v strave dieťaťa by mal byť dostatok, ale nie príliš veľa. Potreba bielkovín u dieťaťa v predškolskom veku sa odhaduje na 15 až 25 g denne. Vo všeobecnosti platí, že čím je dieťa ťažšie, tým viac bielkovín by malo skonzumovať. Nevyplatí sa však dávať dieťaťu viac bielkovín, ako potrebuje, pretože to úplne zbytočne zaťažuje obličky. 20 g bielkovín nájdete v takejto sade: malý prírodný jogurt (6 g), 1/2 vajíčka (3 g), 2 polievkové lyžice tvarohu alebo tvarohu (6 g), 25 g morčacieho mäsa (5 g). Väčšina detí v predškolskom veku bez problémov zje takéto množstvo proteínových produktov.
Pri podávaní bielkovinových produktov dieťaťu musíme pamätať na to, že by sa medzi nimi mali objaviť mliečne výrobky. Je najlepším zdrojom vápnika v detskom jedálničku a pokiaľ sa nevyskytuje alergia na bielkoviny kravského mlieka, nemali by sme ho zo stravy predškoláka vylúčiť. Vápnik potrebujeme počas rastu kostí. Dôležité je, že jeho nážiadavka v strave predškoláka je 700 mg pre deti do 3 rokov a 1000 mg pre deti od 4 do 9 rokov. 1000 mg je presne to, čo dospelý potrebuje.U dieťaťa čelíme výzve, že musíme zahrnúť celú potrebu vápnika do 1000-1400 kcal a 20 g bielkovín. VyskúšajmePreto je vhodné zaradiť do jedálnička dieťaťa kefír a prírodný jogurt (najlepšie dodatočne obohatený o vápnik), kvalitný syr a iné výrobky výnimočne bohaté na vápnik. Ak dieťa súhlasí so šprotovou pastou na sendviči, oplatí sa ju použiť. Dobrým zdrojom vápnika sú aj mandle, sušené figy, petržlen, kel, brokolica a obohatené produkty. Vápnik môže dieťa získať aj z minerálnej vody.
ľanové semienko. Oplatí sa pokúsiť zaradiť tieto produkty do jedálnička predškoláka a ak to nie je možné, zvážte suplementáciu vlašské orechy a i tuk je u dieťaťa veľmi dôležitý. diéta. Lipidy v strave dieťaťa by sa nemali obmedzovať. Potreba tuku u predškolákov sa pohybuje od 35 g do 55 g za deň. To je na naše klasické chápanie zdravej stravy dosť veľa. Z tohto dôvodu by malo dieťa dostať plnotučné mliečne výrobky a maslo (bohaté na prírodný vitamín D), obľúbené orechy a olivový olej. Hoci v Poľsku je bežné, že dieťa by malo jesť maslo, v iných regiónoch sveta, kde je olivový olej kľúčovým tukom v strave, jedia deti od 1 roku chlieb s olivovým olejom. Tento taliansky zvyk sa oplatí preniesť aj do poľských podmienok. Výberom tukov do jedálnička dieťaťa sa môžete postarať o omega-3 mastné kyseliny, ktoré priaznivo vplývajú na vývoj nervovej sústavy. Nájdeme ich v mastných morských rybách, Olej z tresčej pečene.
Ako vidíte, stravovanie dieťaťa v predškolskom veku nie je náročné na implementáciu. Za predpokladu, že doma sú prítomné správne stravovacie návyky, môžeme usúdiť, že predškolák sa môže stravovať z veľkej časti rovnako ako jeho rodičia. Je však potrebné upraviť množstvo prijatých kalórií a zabezpečiť vysoký prísun vápnika. Väčšina detí nepotrebuje doplnky stravy a sú schopné pokryť svoju potrebu minerálov a vitamínov jedlom. Jediný doplnok odporúčaný pre deti štandardne jevitamín Dod skorej jesene do neskorej jari. Sústreďme sa na obmedzenie hotových výrobkov (najmä tých s množstvom cukru), vybudujte si s dieťaťom návyk na pitnú vodu a dbajte na pestrú stravu. To naozaj stačí na to, aby dieťa vyrastalo zdravo a správne sa vyvíjalo.