X
Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
Po - Pia 08:00 - 16:00
0 ks
za 0 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 30 € a máte dopravu ZADARMO
Blog
Urogynekologická fyzioterapia, t. J. Vrátenie do formy po tehotenstve a pôrode
28.02.2023
Urogynekologická fyzioterapia, t. J. Vrátenie do formy po tehotenstve a pôrode
Tehotenstvo a pôrod ponechávajú na tele veľa viditeľných zmien, ktoré sa vracajú počas puerperia a dojčenia. Ženy sa snažia vrátiť k hmotnosti a post... čítať celé
Geometrické vzory pre malého rebela
28.02.2023
Geometrické vzory pre malého rebela
Geometrické vzory sú elegantné. Srší z nich jednoduchosť, no upútajú pozornosť a vyčnievajú z davu. Túto sezónu prišli do detského šatníka. čítať celé
Biele džínsy, perfektný doplnok k letným súpravám - osvedčené štýly pre dievčatá
28.02.2023
Biele džínsy, perfektný doplnok k letným súpravám - osvedčené štýly pre dievčatá
Biele džínsy sú klasikou, ktorá by nemala chýbať v šatníku každého batoľaťa. Pre chlapcov je nepochybne základom mnohých štylizácií, no v prípade súp... čítať celé
Zobraziť všetky články
Nepremeškajte novinky, akcie a zľavy!

Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Zasielame raz za 14 dní.

  1. Úvod
  2. Blog
  3. Vianočné jedlo pre alergikov
27.02.2023

Vianočné jedlo pre alergikov

Aké produkty sa považujú za alergény?



V prvom rade mlieko a výrobky z neho obsahujúce kravské bielkoviny . Bohužiaľ, ak ste alergický na tieto bielkoviny, často nemôžete jesť výrobky z kozieho mlieka. Ďalším silným alergénom je lepok, alebo len pšenica ako zrno obsahujúce lepok. Ak je vaše dieťa alergické na lepok, musíte vylúčiť jedlá, v ktorých sa používa ovos, jačmeň, špalda, kamut (najstaršia odroda pšenice) a raž. Bezryby nie je vianočný stôl! Žiaľ, môžu spôsobiť aj alergie, najmä tie najmenšie. Počas sviatkov si dávajte pozor aj naplody mora. vajcia sa pridávajú do väčšiny koláčov (a vaječný prášok v hotových, práškových zmesiach). Silným alergénom sú aj vaječné bielka. Mnohým deťom sa po zjedeníorechova objavia kožné vyrážky, najmä lieskové, vlašské, kešu, arašidy, pekanové orechy, para orechy, pistácie a makadamy. Medzi silné alergény patrí ajzeler, horčica, sezamové semienkaa samozrejmesója.

Niektoré vianočné jedlá môžete ľahko upraviť jednoduchým odstránením zakázanej prísady.

Pamätajte na to, že dieťa môže mať ajpríznaky alergie po konzumácii veľmi konzervovaného riadu s umelými príchuťami, farbivami, zvýrazňovačmi chuti a vône. Malé deti by tiež nemali jesť údené produkty. Platí to ako pre alergikov, tak aj pre úplne zdravé deti. Najlepšie bude, ak sa tento rok zameriate na zdravú a prirodzenú vianočnú kuchyňu. Skontrolujte si zloženie a ak má výrobok dlhý zoznam ingrediencií a niektoré z nich ani nepoznáte, nekupujte ho. Takéto umelé výrobky môžu spôsobiť žihľavku alebo zhoršiť príznaky astmy. Čím jednoduchšie zloženie, tým lepšie. Produkty ideálne pre deti nemusia byť označené zvieratkami či postavičkami z rozprávok. Nech sú to prírodné produkty, bez antibiotík, pesticídov a konzervačných látok.

Korenie môže byť aj alergické anajbezpečnejšie budú: tymian, majorán, biele korenie, vanilka, zázvor, klinčeky, bobkový list, petržlen, chren a estragón. Pozor na čierne korenie, badián, koriander, papriku, kari, provensálske bylinky, oregano, borievku, šalviu, rozmarín a cesnak. Ak máte doma malé dieťa (nielen alergické), potom nepoužívajte hotové zmesi korenín a byliniek, práškové polievky a koreniny s glutamanom sodným.

Pozor na dochucovacie oleje, extrakty, jedlé ozdoby a posýpky – najčastejšie ide o umelé a nezdravé produkty. Ovocie a zeleninu pred použitím dôkladne umyte. Citrusy, ktoré sú na vianočných stoloch, sú silne striekané, aby sa pri preprave nepokazili. Takéto chemikálie môžu spôsobiť kontaktnú alergiu.

Určite sa oplatí pozrieť si kulinárske blogy pre alergikov. V poľskej jazykovej verzii je ich niekoľko a určite vám takéto osvedčené recepty pomôžu pripraviť sa na Vianoce. Je oveľa lepšie variť sami, ako veriť, že zakúpené produkty boli pripravené v súlade s ubezpečeniami napríklad cateringovej spoločnosti alebo výrobcu.

Čím môžete nahradiť tradičné suroviny vo štedrovečerných a vianočných jedlách?

  • namiesto vanilkového cukru (s vanilínom) pridajte cukor s nastrúhaným vanilkovým strukom,
  • ak by vaše dieťa nemalo jesť cukor, pridajte do cesta nadrobno nakrájané sušené ovocie bez obsahu síry, napr. termíny, marhule, slivky, hrozienka, brusnice,
  • namiesto mlieka alebo jogurtu môžete do jedál pridať ryžové, mandľové, sójové a kokosové nápoje a mlieka (ak vaše dieťa nie je alergické na tieto zložky). Takéto nápoje si môžete kúpiť (pokiaľ majú prírodné zloženie) alebo si ich vyrobiť sami doma. Na internete nájdete množstvo tipov, ako na to,
  • vymeňte tradičnú kyslú smotanu za zeleninovú (ryžovú, ovsenú, sójový) z bio obchodu alebo husté kokosové mlieko,
  • namiesto bežného masla pridajte prepustené maslo alebo kvalitné rastlinné margaríny (bez srvátky), kvalitné rastlinné oleje, napr. kokos, olivový olej,
  • niekedy možno droždie nahradiť kysnutým cestom alebo sódou bikarbónou – cesto ešte trochu nakysne,
  • vymeňte syr za vegánsky syr alebo tofu (sóju),
  • kuracie vajcia zlepujú cesto, takže v mnohých jedlách pre alergici nájdete modifikovaný škrob, mleté chia semienka, roztlačené banány, cícerovú múku s vodou či prepeličie vajíčka,
  • aj keď je obal nezdravý, ak chcete namiesto strúhanky (s pšenicou a lepkom) natrieť rybu alebo mäso, použite drvené kukuričné vločky, proso vločky, pohánku alebo expandované zrná, napr. amarant,
  • pšeničná múka (z ktorej sa vyrábajú knedle, ravioli, koláče, sušienky) s bezlepkovou múkou, napr. tapioka, ryža, kukurica, pohánka, teff,
  • nahradiť kakao karobom,
  • namiesto alergénneho medu pripravte karamel (tekutý, hustý cukor),
  • do cesta nepridávajte orechy. Slnečnicové a tekvicové semienka sú veľmi cenné a chutné. Môžete pridať aj kokos alebo prípadne mandle,
  • namiesto bravčovej želatíny môžete použiť agarový agar.


Dávajte pozor, čo vaše dieťa zje, keď idete "na návštevu". Najlepšie je vziať so sebou aspoň 1-2 príkrmy prispôsobené dieťaťu. Ubezpečiť svoju tetu alebo babičku, že do cesta nepridala mlieko, vajcia ani múku – nestačí. Ak je dieťa alergické na lepok alebo celiakiu, mali by byť oddelené aj dosky či kuchynské náčinie, na ktorých sa varí jedlo.

Okrem toho len dávajte pozor na svojho malého alergika. Pravdepodobne sa chcete slobodne porozprávať so zvyškom hostí a rodiny, ale keď sa dieťaťu nevenujete, môže siahnuť po kúsku koláča s orechmi alebo tvarohovým koláčom a potom za to zaplatí zdravím.

Najlepšie je mať pre každý prípad v lekárničke liek na alergiu a zistiť si, kde má lekár počas prázdnin službu v prípade, že vaše dieťa zle zareaguje na určitú potravinu.

Veselé sviatky!
Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi